Ako prenajať byt?

Byt


Prenájom bytu je skvelý spôsob ako zvýšiť svoj príjem. No je tu mnoho problémov, s ktorými musíte počítať. Musíte mať pevné nervy a hlavne čas. Predtým než začnete hľadať nájomcov, dajte byt do poriadku. Skontrolujte celkový stav bytu, vykonajte všetky možné opravy. Vyhoďte veci čo sú zničené alebo pokazené. Pred prenájmom bytu je vhodné zabezpečiť, aby bola nehnuteľnosť poistená. Poistenie ochráni vás ako majiteľa pred nepredvídanými udalosťami, ako je napríklad požiar alebo škody spôsobené nájomníkmi. Aby ste našli vhodného nájomcu, budete musieť zverejniť inzerát.

najom

Existuje niekoľko spôsobov, kde môžete zverejniť ponuku napríklad realitné portály, webové stránky ako Nehnuteľnosti.sk, Bazoš.sk či Reality.sk sociálne siete, Skupiny alebo Realitné kancelárie. Realitné kancelárie sú výhodne ak nemáte čas alebo skúsenosti s prenájmom, môžete sa obrátiť na realitnú kanceláriu, ktorá za vás celý proces sprostredkuje. Pokiaľ sa vám ozve nejaký záujemca je dobre si ho preveriť. Nikto z nás nechce dať prenájom neplatičom alebo dezolátom. 

prenajimatel a najomca

NÁJOMNÁ ZMLUVA

K prenájmu bytu je nevyhnutné mať právne záväznú nájomnú zmluvu. Táto zmluva chráni obe strany, majiteľa aj nájomcu. Zmluva musí obsahovať mená, priezviská, adresy a kontaktné údaje prenajímateľa aj nájomcu. Podrobný opis bytu, ktorý prenajímate, vrátane jeho polohy a súpisu majetku (napr. spotrebiče, nábytok). Zmluva by mala jasne uvádzať výšku nájomného, dátum splatnosti, spôsob platby a či nájomné zahŕňa energie alebo iné poplatky. Prenajímateľ má právo požadovať kauciu, ktorá slúži na pokrytie prípadných škôd. Zmluva by mala obsahovať výšku kaucie a podmienky jej vrátenia. Je potrebné uviesť, či ide o zmluvu na dobu určitú alebo neurčitú, a podmienky, za akých môže byť zmluva ukončená.Zmluva by mala obsahovať práva a povinnosti prenajímateľa a nájomcu. To zahŕňa pravidlá o používaní nehnuteľnosti, údržbe a opravách, ako aj pravidlá týkajúce sa podnájomcov.