Verili by ste tomu, že obyčajná bryndza ktorá je tu po stáročia má množstvo prospešných látok ktorým sa nevyrovnajú ani dnešné super potraviny? Hovorí sa, že ju buď nenávidíš alebo miluješ. Má svoju typickú vôňu i príchuť a mnohí jej neprišli na chuť. Avšak mali by ste jej dať druhú šancu,.
Traduje sa že táto potravina pochádza ešte z čias valachov na Slovensku a preto sa okrem našej krajiny produkuje i v okolitých štátoch ako je Poľsko, Ukrajina či Rumunsko z ktorého sem prišli valasi. Je pripravovaná z ovčieho syra ktorý vzniká po pridaní syridla do ovčieho mlieka.
Obsahuje neskutočné množstvo živín a preto by ju mali prijímať už deti ako i starí ľudia hlavne pre vysoký obsah vápnika ktorý je dôležitý pre správny vývoj kostí a zubov. Ten deti potrebujú pre rast, naopak starší pre zabránenie zlomenín a podporu kostí.
Najlepšia a najčerstvejšia je bryndza pripravovaná v lete, takzvaná májová ktorá je pripravovaná z čerstvého mlieka. Tá zimná sa naopak pripravuje zo syra ktorý je už dlhšie skladovaný avšak ani to neohrozuje kvalitu tohto skvostu našej gastronómie.
Obsahuje i zdraviu prospešné probiotické kultúry, ktoré sú potrebné pre udržanie správnej črevnej mikroflóry. Ako viete, imunita a vitalita človeka sú ku podivu ukryté v črevách a preto by sme sa o ne mali starať a vhodnou stravou si budovať zdraviu prospešné črevné baktérie a teda mikroflóru. Tým sa nám podarí predísť mnohým chorobám a práve v tom je ukrytý najväčší benefit tohto mliečneho výrobku.
Pokúste sa teda okrem toho že si občasne dáte bryndzové halušky zaradiť tento pokrm do jedálnička častejšie. Pripravte si z nej nátierky, spravte si bryndzovú polievku, pirohy alebo ju pridajte do zeleninového šalátu. A ak sa vám nechce experimentovať a ani variť, jednoducho ju natrite na chlieb a posypte pažítkou a máte o kulinársky zážitok postarané. Dobrú chuť!